Studiebesök på Hallstaborg – demensboende i Ånge

Det är alltid lika spännande med studiebesök! Man träffar så många trevliga människor och framför allt eldsjälar!

Hallstaborg är ett demensboende med fyra avdelningar. Det finns ung 7–8 platser på varje avdelning. Vi fick förmånen att bli rundvisade av Enhetschefen Eva Berglund och hennes personal! Kaffe med hembakat bröd blev vi också bjudna på! 😊

Vad var det som var så speciellt med detta boende förutom att de hade naturen runt hörnet med vackra vyer och möjlighet för de boende att kunna gå ut alldeles själva. Utan trappor och hissar utan bara ut genom dörren till uteplatser och gräsmattor som nu är gröna!

Jo, det hade ett projekt på gång som startade vid årsskiftet och som skall pågå hela 2019 för att sen utvärderas! De satsade på nutrition! Det serverades någon form av mat 7 gånger per dygn! De viktigaste måltiderna, lunch och middag tillagades av en kock som anställts. De andra fem fixade personalen. Hemmagjorda drinkar, snittar och allt möjligt som är tilltalade både för öga och gom, serverades. Helt fanatiskt! Hitintills så hade 95 % av gästerna gått upp i vikt! Mindre oro, mindre mediciner och mindre behov av extra insatt personal! Gladare, piggare och nöjdare gäster Det verkar vara en win-win situation! Och dessutom så stod personal i kö för att få arbeta där! Jag väntar med spänning på att få at del av utvärderingen av detta projekt!

Ja vad kan beslutfattare och tjänstemän lära av detta! Jo, att innehållet i arbetet är mycket viktigt! En stimulerade och nytänkande arbetsplats skapar stora förutsättningar för både personal och gäster! Det är mycket viktigt för trivseln. Enformiga, ensidiga arbetsplatser med mycket små möjligheter att få använda sin kompetens eller överbelastade arbetsplatser där den huvudsakliga utmaningen är att klara av dagen, skapar inga köer av arbetssökande! Tvärtom!

Porträtt Pia Lundin

Pia Lundin
Regionråd i opposition

Dela denna artikel