Jag har haft förmånen att tillbringa två dagar i Umeå på en fantastisk konferns men temat tillit. Det var otroligt lärorikt och bland de bästa konferenser jag varit på!

Bildtext: Tillit i en välfärd utifrån behov

Tillitsresan för världens bästa hälsa. Professor Lars Weinehall, Enhetschef Maria Falck,

Fantastisk historia om folkhälsoarbetet i Västerbotten som började utifrån en rapport för 40 år sedan som visade att ”Västerbottningar är också människor men inte lika länge.” De toppade listan på antal döda i hjärtinfarkt i Sverige. Genom stort engagemang och många olika projekt så har de drivit folkhälsoarbetet i Västerbotten långt framåt. De hade en vision!

Tillit i en välfärd utifrån behov. Docent Laura Hartman

En berättelse utifrån Tillitsreformen, som var en regeringsförklaring 2016 – ”Styrningen ska ta till vara medarbetarnas kompetens till nytta för medborgare och företag”. Fina ord men hur förverkligas de?

Några goda exempel finns det till och med i vårt län, Skönsmo-modellen som gäller hemtjänsten i Sundsvall. En av nyckelorden var ” Gå i brukarens skor” och ” Samla alla berörda runt bordet.” Dessa nyckelord borde användas i alla sammanhang innan förändringar görs!

Politiska prioriteringar för att öka tillit till systemet. Lektor Ann-Charlotte Nedlund

Hon pratade om många viktiga parametrar för att få en tillit hos befolkning och profession vid olika prioriteringar som måste göras. Vikten av transparens, öppenhet, rättvisa processer rättvisa resultat, opartiskhet, universalism saklighet, kompetens, dialog och inte minst pålitlighet. Tror att vi har en stor potential i ett förbättringsarbete! Inte minst när det gäller sakliga och opartiska underlag.

“Once we acknowledge that setting priorities is inescapably a political process — it involves making painful decisions socially acceptable and mobilising consent among both the health professionals who have to implement them and the public who are affected by them— we can turn to devising the appropriate mechanisms for doing so.” Klein

Innevånarnas tillit till välfärdssytemet Martin Sande:

Han var en av SKRs medlare i dialogträffarna som regionledning hade med ockupanterna i Västernorland. Han pratade om att det finns olika typer av frågor; enkla komplexa och komplicerade.
Det går inte att lösa komplicerade frågor som om de var enbart komplexa. Då ökar spänningen och leder till konflikt. Fantastiskt föreläsare medn kraft och dynamik

Bildtext: Vissa mönster tycks upprepa sig – från spänning till konfrikt bild ifrån föreläsningen med Martin Sande

Två lärorika dagar i gott sällskap med Barbro Ekevärn och Mona Hammarstedt. God mat och underhållning med irländsk och skandinavisk folkmusik – Ye Banished Privateers!

Bildtext: Ye Banished Privateers

Pia Lundin
Regionråd i opposition
2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden