Invigning av nya hybridsalen på Sundsvalls sjukhus

Den 23 augusti var Jonny Lundin (C) och jag på invigning av den sista hörnstenen i om- och till byggnationen på Operationscentrum, den nya hybridsalen. Det var mycket folk – personal, journalister och politiker.

Christer Örneklyft, Carina Björk, och Mikael Henriksson: Alla tre arbetar inom Operationscentrum

Christer Örneklyft, Carina Björk, och Mikael Henriksson: Alla tre arbetar inom Operationscentrum

Det var ett tag sen som jag uppdaterade dagboken. Först en välbehövlig sommarsemester efter en intensiv vinter och vår. Och nu efter semestrarna har det varit full fart i regionpolitiken. Som ni säkert läser i media så händer det väldigt mycket kring regionen och sjukvården. Men detta inlägg ska handla om det nya operationscentrum i Sundsvall.

Vi blev välkomnade av Enhetschef Mirjam Lager Sirviö och Carina Runsvik Björk som såg till att vi fick på oss mössor och rockar innan vi gick in. Carina har varit projektledare under hela den långa tiden från projektering tills de nu är mål med det sista.

En hybridsal är en operationssal där man kombinerar avancerad röntgenutrustning med modern operationsteknik. En fantastisk sal på 110 m2 full av avancerad teknik. Vi fick en presentation av allt detta av Överläkare Mark Testroote. Salen används i första hand vid kärlkirurgi och där fördelarna är stora av att ha en röntgenutrustning direkt på plats. Både vid förberedelser av operation, och under operation. Det som utgör en av de absoluta fördelarna är när man sätter in stentar (kärlprotes) i stora kroppspulsådern. Vid dessa ingrepp så förbereds patienten på operation för att sen tas till röntgen för att placera denna stent på plats under genomlysning. Om komplikationer uppstår i form av blödning måste patienten tas snabb tillbaka till operation. Nu kan man göra sådana ingrepp på operation där all utrustning redan finns på plats. Det är en numera en vanlig behandling vid bråck på stora kroppspulsådern och fördelarna är stora i jämförelse med öppen kirurgi.

Dessa möjligheter utgör en avsevärd förbättring av arbetsmiljö och patientsäkerhet. En mycket bra investering!

Det bjöds även på supergoda snittar och cider! En mycket trevlig dag där man även träffade gamla kamrater!

Se också SVT Västernorrlands reportage.

Länsverksamhetschef Anders Setterqvist håller ett inledande tal.

Porträtt Pia Lundin

Pia Lundin
Regionråd i opposition
2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden