S och M siktar på att styra
Region Västernorrland gemensamt

Det blir allt tydligare att Moderaterna förbereder en koalition med Socialdemokraterna i Region Västernorrland efter landstingsvalet.

Det var Socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige, Anna-Karin Sjölund, som först öppet och offentligt talade om samarbetet mellan de båda partierna. Det var efter att man fått en ren katastrofsiffra i en Sifo-undersökning rörande partisympatierna i Västernorrland. Socialdemokraterna gick från 48 procent, som man fick vid valet (2014), till 33 procent i Sifo-undersökningen (mars 2018).

Det är samtidigt helt tydligt att även Moderaterna hade börjat fundera på att regera regionen tillsammans med (S) eftersom man redan vid sifo-undersökningens genomförande, i största hemlighet, undersökte hur väljarna skulle reagera på en ohelig allians. Så här såg det ut:

Bild: Autentisk skärmdump tagen av en deltagare i undersökningen

 

Nu under valrörelsen har det blivit allt tydligare att Moderaterna har siktet inställt på att regera tillsammans med Socialdemokraterna efter valet. Man har ju praktiskt taget helt lämnat rollen som oppositionsparti!!!

Sjukvårdspartiet har övertygande lyckats bevisa att S-Mp-koalitionen har misslyckats med båda de viktiga mål som man hade för den här mandatperioden: Att korta vårdköerna och att få ekonomin i balans. På 14 av de 19 vårdområden där man kollar vårdgarantier och mäter väntetider har köerna ökat – ofta dramatiskt – och Västernorrland är i de flesta fall sämst i Sverige. Ingen har lyckats motbevisa detta.

Detsamma gäller ekonomin. Istället för en planerad besparing på 250 miljoner kr över tre år, genom hårt och brutalt genomdrivna nedläggningar, så blev resultatet en kostnadsökning på 300 miljoner redan första året. Det motsvarar hela den skattehöjning som gjordes 2016. Och nu går Region Västernorrland åter med ”röda siffror”. ”Besparingarna” som genomfördes hade förklaringen att landstinget stod inför en kollaps, enligt förre landstingsdirektören. Nu har den nye regiondirektören ett ännu sämre läge, för kostnadsutvecklingstakten är högre nu än då. Redan nu pekar Regionens egna prognos på -42 miljoner för landstinget som helhet år 2018.

Vilket utgångsläge för en kraftfull offensiv från en moderatpolitiker! I normala fall skulle naturligtvis Moderaterna snarare kasta sig över frågan och driva den än hårdare än Sjukvårdspartiet, trots att vi är upphovsmakaren.

Men icke! Moderaternas förstanamn på valsedeln, Lena Asplund, förklarade istället vid debatten på teatern i Härnösand i veckan att ”ekonomin är ingen katastrof”. Det var allt…..och fel.

Moderaterna ansluter sig därmed till det som länge har varit Socialdemokraternas strategi och taktik. Man gömmer undan problem och misslyckanden. De får ”ligga till sig” till efter valet så att de tuffa beskeden, nedskärningarna och omstruktureringarna får komma som överraskningar för väljarna. Det är inte vackert men kanske effektivt. För berättar man sanningen förlorar man kanske röster…

Ska vi nu få som i Region Jämtland/Härjedalen? Där har Socialdemokraterna och Moderaterna gjort gemensam sak och sitter i majoritet:

https://www.op.se/artikel/allmant/jamtland/s-och-m-bildar-ny-koalition-i-region-jamtland-harjedalen

 

”För fjärde året i rad vill regionens revisorer neka regionstyrelsen ansvarsfrihet”.
Här är Jämtland-/Härjedalsrevisorernas dom över detta samarbete:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6927134

 

I årets landstingsfullmäktigeval finns således Vänsterpartiet, Sjukvårdspartiet, ”Resten”, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. De enda som bedrivit någon oppositionspolitik att tala om är Sjukvårdspartiet.

 

Rösta på Sjukvårdspartiet den 9:e september.

Det är vi som kan vård!