Hur kommer det att gå för Sjukvårdspartiet framöver?

Sjukvårdspartiet Västernorrland är starkt och fast beslutet att fortsätta kämpa för vården och regionens utveckling. När nuvarande utmaningar är lösta kommer vi att lägga allt vårt fokus på det vi verkligen brinner för: att stärka sjukvården och regionalpolitiken. Vi ser fram emot att med en mer demokratisk och inkluderande organisation nå ännu större framgångar för en bättre vård i Västernorrland.

Sedan 1994 har vi varit, och kommer fortsätta vara, regionens starkaste oppositionsparti. Våra väljare kan lita på att vi aldrig kommer att ge upp kampen för deras rätt till en trygg och tillgänglig sjukvård.

Kan partiet överleva utan Robert Thunfors?

Absolut. Sjukvårdspartiet bygger på ett starkt team av engagerade och kunniga ledamöter. Den här situationen öppnar möjligheter för fler av våra medlemmar att träda fram och visa den breda kompetens vi har i partiet. Vi ser detta som en möjlighet att utvecklas och bli ännu bättre.

Beror konflikten på kärleksrelationen?

Relationen var startpunkten för en intern reflektion, men den är inte det egentliga problemet. Vid möten utan Robert Thunfors närvarande framkom en mängd vittnesmål om allvarliga problem, vilket avslöjade en ohållbar situation som inte kan tolereras i vår organisation. Hans sätt att bestämma över alla delar av partiet jämfördes med en diktatur. Vi är dock tydliga med att kärlek i sig aldrig har varit ett hinder för politiska uppdrag.

Varför har Sjukvårdspartiet vidtagit åtgärder mot Robert Thunfors?

En lång rad händelser och oacceptabla beteenden har lett fram till beslutet. Det handlar om maktmissbruk, hot och påtryckningar mot medarbetare samt att skapa en kultur där oliktänkande bestraffas. Stegvis så har organisationen gått mer och mer mot något som liknar en diktatur. Detta strider helt mot våra demokratiska värderingar och vår vision om att vara en gemytlig och inkluderande organisation.

Vilken händelse är det ni nämnt i media?

Det har framkommit att Robert Thunfors har pressat en föredetta anställd att avsluta både sin anställning och sina förtroendeuppdrag genom hot om att sprida känsliga uppgifter till närstående och media. Detta skedde utan att styrelsen eller dess arbetsutskott informerades, trots att alla personalärenden ska hanteras i samråd med dessa organ.

Styrelsen fick kännedom om situationen först när det fanns möjlighet att diskutera saken utan Thunfors närvaro. Denna information har gjort det tydligt att ett sådant beteende inte är förenligt med de värderingar vi står för.

Sjukvårdspartiet är ett demokratiskt parti som bygger på respekt och transparens. Att pressa någon att lämna sina förtroendeuppdrag är inte bara oacceptabelt, det utgör ett direkt hot mot demokratin – något vi aldrig kan eller kommer att tolerera.

Kommer partiet att polisanmäla det inträffade?

Det är ett beslut som vi överväger noggrant. Vår prioritet är att skydda partiets anseende, skydda offret och att säkerställa att rättvisa skipas på ett ansvarsfullt sätt.

Är Sjukvårdspartiet demokratiskt?

Ja, Sjukvårdspartiet bygger på demokrati och öppenhet. Det som kommit fram kring Robert Thunfors agerande strider mot våra principer och har skadat partiets trovärdighet. Vi arbetar nu för att återställa en demokratisk och inkluderande kultur där alla medlemmar och förtroendevalda känner sig hörda och respekterade.

Varför har några styrelseledamöter avgått?

Avgångarna beror inte på stöd för Robert Thunfors, utan på andra individuella skäl. De som avgått har uttryckt bristande förtroende för hans agerande och handlingar, vilket ytterligare belyser att partiet som helhet inte står bakom hans ledarskap.

Är partiet splittrat?

Nej, en klar majoritet inom både styrelsen och regiongruppen står enade i att Sjukvårdspartiet ska fortsätta arbeta utifrån våra värderingar och mål. Partiets skapare kallade oss för ”ett ovanligt parti för ovanliga människor”. Det försöker vi fortfarande efterleva.

Det är framför allt några få personer som försöker skapa en annan bild genom att sprida felaktig information.

Är det vanligt att personer har fler än ett politiskt uppdrag?

Anklagelser om att några personer sitter på ”flera stolar” har lyfts. I alla partier så är det norm att personer har flera olika uppdrag, vilket är nödvändigt för att organisationen ska fungera effektivt. Flera av våra styrelseledamöter sitter även i regionfullmäktige och några är engagerade inom kommunpolitiken. Det ger en bredare förståelse för hur politiken hänger samman och säkerställer att våra olika organ samarbetar smidigt.

Robert Thunfors är själv ett exempel på en person som haft många roller samtidigt. Fram till för cirka två veckor sedan hade han följande uppdrag:

  • Regionråd i opposition (Region Västernorrland)
  • Fullmäktigeledamot (Region Västernorrland)
  • Ordförande för Sjukvårdspartiets styrelse
  • Stabschef för Sjukvårdspartiet (chef över den dagliga verksamheten)
  • Medlem i Timrås kommunfullmäktige
  • Ledamot i Timråpartiet
  • Ledamot i styrelsen för Torsbodaprojektet
  • Ett flertal bolagsstyrelseuppdrag

Att lyfta fram detta som något negativt eller ovanligt är märkligt, särskilt med tanke på att det skedde under hans egen ledning. Det är viktigt att notera att det alltid handlar om att balansera engagemang och ansvar för att uppnå bästa möjliga resultat.

Försöker ni tvinga honom att avgå?

Vi vill utesluta honom ur vårt parti. Hans poster som förtroendevald kan vi inte ta ifrån honom.

Det vore dock klädsamt om han avgick från poster som han fått för att vi haft ett förtroende för honom, men vi räknar med att han sätter makten och pengarna först.

Försökte ni hota Robert Thunfors att avgå med hjälp av ett avtal?

Nej, det är en lögn. Avtalet skrevs av Robert Thunfors själv tillsammans med en vän och presenterades sedan för styrelsen. Beslutet att acceptera avtalet var svårt och delade meningarna inom styrelsen, vilket framgår av protokollen. Många var skeptiska och uttryckte farhågor om att det inte skulle följas.

Trots detta valde vi att ta risken i hopp om att skydda inblandade privatpersoner, Robert Thunfors själv och partiets anseende. Tyvärr bröt han sedan överenskommelsen, vilket ledde till ytterligare komplikationer.

Varför avgår inte hela styrelsen?

Det har framförts krav på hela styrelsens avgång, med motiveringen att majoriteten inte står bakom Robert Thunfors och Ingela Korhonen. Detta är en märklig begäran, då det inte är så demokrati eller föreningsliv fungerar. I en demokratisk organisation fattas beslut av majoriteten och det är varken rimligt eller rättvist att kräva att hela styrelsen avgår för att en minoritet har en avvikande åsikt.

Vi ser dessa krav som ett uttryck för ett odemokratiskt synsätt och ett bevis på den strävan mot personkult och maktcentrering som vi sett eskalera under den senaste tiden, något som inte är förenligt med Sjukvårdspartiets värderingar.

Varför uttalade styrelsen sig om att det fanns stort förtroende för Robert Thunfors?

Vårt uttalande var en del av en överenskommelse som föreslogs och delvis författades av Robert Thunfors för att undvika en öppen konflikt, skydda inblandade privatpersoner och skydda partiets anseende. Tyvärr valde Robert Thunfors att bryta mot denna överenskommelse genom att sprida felaktig information i media vilket tvingade oss att agera för att försvara partiets trovärdighet.

Vi hade hoppats på en smidig lösning där vi gav en hel del eftergifter men när vi insåg att det inte var möjligt såg vi det som nödvändigt att vara öppna och transparenta för att bevara partiets integritet. Vårt fokus har hela tiden varit att skydda Sjukvårdspartiets arbete och det förtroende som våra väljare har visat oss.

Hade ni kunnat hantera det här på ett bättre sätt?

Som lokalparti utan en omfattande organisation eller erfarenhet av den här typen av konflikter ställs vi ibland inför utmaningar som är helt nya för oss. Detta är ett extremt exempel på en situation som vi inte förutsett. Vi kan redan nu se flera områden där vi hade kunnat agera annorlunda och bättre.

Vi är en samling engagerade personer som i vanliga fall lägger all vår energi på att förbättra vården och regionen Västernorrland. Vi är inte experter på krishantering eller konfliktsituationer av detta slag. Vi lär oss fortfarande. Det är tyvärr en del av att vara ett lokalt parti där varje medlem bidrar på flera olika sätt.

Trots detta ser vi dessa erfarenheter som en möjlighet att utvecklas och bli ännu starkare. Vi är fast beslutna att stärka våra interna processer och strukturer för att säkerställa att vi hanterar liknande situationer bättre i framtiden. Framför allt kommer vi fortsätta att arbeta för att vara ett parti som våra väljare kan lita på och som alltid sätter deras intressen och vårdens framtid i första rummet.

Vad har hänt?

Under perioden från den 24 oktober till idag har Sjukvårdspartiet Västernorrland och dess tidigare ordförande, Robert Thunfors, varit föremål för omfattande mediebevakning på grund av en rad händelser:

Kärleksrelation och avstängning

Den 25 oktober avslöjades att Robert Thunfors hade en hemlig kärleksrelation med Elina Backlund Arab, regionråd för Socialdemokraterna i Region Västernorrland. Som en följd av detta uppmanades Backlund Arab att avgå från sina uppdrag, vilket hon också gjorde. Sjukvårdspartiet beslutade att tillfälligt stänga av Thunfors från hans uppdrag för att utreda situationen.

Återinsättning och avgång

Efter en intern utredning meddelade Sjukvårdspartiet den 30 oktober att avstängningen av Robert Thunfors hävts och han återgick till sina uppdrag som partiordförande.

Trots detta valde Thunfors den 4 november att avgå som partiordförande, med hänvisning till ökade slitningar inom partiet och personliga hälsoskäl.

Interna konflikter och begäran om att avgå

Efter Thunfors avgång som ordförande har interna konflikter inom Sjukvårdspartiet eskalerat. En majoritet av partistyrelsen har uttryckt en önskan om att utesluta Thunfors ur partiet, och en polisanmälan mot honom har övervägts av vissa medlemmar.

Thunfors har dock motsatt sig dessa försök och deklarerat att han inte avser att lämna partiet frivilligt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har Sjukvårdspartiet Västernorrland under de senaste veckorna genomgått en turbulent period präglad av avslöjanden om personliga relationer, ledarskapsförändringar och interna konflikter, vilket har påverkat partiets stabilitet och framtid.