Roger Johansson (S) skrev att “det enda vi med säkerhet vet är att Region Västernorrland ska styras även efter valdagen och att Socialdemokraterna är beredda att ta sitt ansvar i det arbetet”.

Hur gick det när socialdemokrater, moderater och liberaler sist “tog ansvaret” i Västernorrland tills koalitionen sprack? Jag tog del av detta spektakel från första parkett, som ordförande i regionens revision. Det gjorde att jag måste lämna politikens sidlinje och ge mig in i hetluften igen för att genom Sjukvårdspartiet rädda vården.

Vad S, M och L uträttat är tyvärr knappt något vettigt alls. Hela mandatperioden har man försökt spara pengar i den i deras tycke alltför dyra sjukhusvården med samma misslyckade metod som förut – att ta bort fler vårdplatser vid sjukhus som redan har för få. Sundsvalls sjukhus har i åratal inte haft en enda dag utan överbeläggningar, ofta med över 40 patienter i korridorerna.

Dessutom har majoriteten stängt den akut-geriatriska kliniken vid Sundsvalls sjukhus. Nu tvingas våra äldsta, mest sjuka patienter turnera runt sjukhusets samtliga avdelningar och läkarna springa runt efter dem. Pandemin med de hundratals miljoner i extra statsbidrag som regnade över regionen räddade majoriteten från ett fiasko också ekonomiskt. Utan dessa extra pengar hade resultatet varit många miljoner minus varje år.

Det vi vet med säkerhet är att det måste till en helt ny politik för att rädda vården i Västernorrland och i synnerhet för att rädda Sundsvalls sjukhus. Det gäller att få fram tillräckligt med vårdplatser och enda sättet är att betala vårdpersonalen minst marknadsmässiga löner och ge dem arbetsro och framtidstro.

Det behövs också en lyhörd ledning med chefer på plats i vården, bättre arbetsvillkor och karriärmöjligheter inom vårdyrkena. Vi i Sjukvårdspartiet har viljan och kunskapen, men vi behöver din röst i regionvalet (den blå valsedeln). Som högst placerade Sundsvallsbo på Sjukvårdspartiets valsedel ber jag om ditt förtroende i regionvalet.

Else Ammor, kandidat till regionfullmäktige Sjukvårdspartiet Västernorrland