Socialdemokrater, moderater och liberaler har under större delen av nuvarande mandatperiod åstadkommit Sveriges sämsta sjukvård och den djupaste vårdkrisen i Västernorrlands historia. Sedan koalitionen spruckit har de i debattartiklar presenterat ett antal försök att få oss alla att glömma att de själva ställt till med eländet.

Socialdemokraterna har presenterat några förslag som de knyckt av oss i Sjukvårdspartiet fast de förut röstat ner vartenda ett i regionens beslutande organ. Men inte ett ord om de problem som först måste lösas och som de själva skapat.

Moderaterna har, sedan deras nya ledare Anna Proos vid ett fullmäktigemöte i våras kom med en halvhjärtad ursäkt för att de varit så dumma under drygt tre års samarbete med Socialdemokraterna, gjort det hittills mest effektiva försöket att få folk att tänka på annat: En science fiction-liknande plan för att, efter ännu mer förödande centralisering av länets sjukvård, ge inlandets befolkning vård genom helikoptertrafik. Tystnaden från resten av (M) visar att man även där vet att vädrets makter här skulle ta död på både sådana idéer och en hel del patienter.

Slutligen har Liberalerna som vanligt presenterat en rad visioner som alla kan hålla med om. Men, också som vanligt, inte ett ord om hur det ska gå till att förverkliga detta vårdens paradis.

De tre före detta kamraterna har en sak gemensam. De ägnar inte en tanke åt knutpunkten: Hur ska man återställa personalens förtroende för ledningen, göra regionen till en attraktiv arbetsgivare som kan råda bot på den katastrofala personalbristen och återställa alla vårdplatser och avdelningar man förstört?

Det är med fullt förtroende vi än en gång skriver: Bara Sjukvårdspartiet har den politik som behövs för att rädda vården i Västernorrland. Lägg ner länsklinikerna, återställ självständiga enheter med beslutsföra chefer, banta administrationen, men gör först en lönesatsning som effektivt visar att det äntligen förs en vettig politik i den här landsändan!

Robert Thunfors, gruppledare i regionfullmäktige Sjukvårdspartiet Västernorrland

Pia Lundin, specialistsjuksköterska, regionråd i opposition Sjukvårdspartiet Västernorrland

Läs artikeln i Sundsvalls tidning:

https://www.st.nu/2022-08-10/personalens-fortroende-for-ledningen-ska-aterstallas–lonesatsning-forsta-steget