Replik på Tänk om någon tror på vad Sjvp skriver – det kan vara riktigt farligt (18/8).

”Tänk om någon tror på vad Sjvp skriver, det kan vara riktigt farligt om man inte söker vård för att man tror att akuten är stängd”, skrev före detta regionfullmäktigeledamoten Elvy Söderström (S) i en insändare publicerad i ÖA häromdagen.

Men Elvy följer bara Socialdemokraternas valstrategi – pratar om vad som helst utom om deras egen misslyckade politik. Den har orsakat inte bara risker utan en allvarlig kris med Sveriges längsta vårdköer, skadade patienter och dödsfall.

Förstasidesbilden på vår annonsbilaga till Tidningen 7 – akutmottagning stängd på grund av personalbrist – visade hur det blir när Socialdemokraterna styr. Och faran är inte över. De styr regionen ända till årsskiftet oavsett vad som händer i valet den 11 september.

”Akuten på Sundsvalls sjukhus kan tvingas stänga under sommaren”, berättade P4 Västernorrland den 4 april i år. ”Det fattas 22 sjuksköterskor i nuläget för att akuten på Sundsvalls sjukhus ska kunna hålla öppet dygnet runt i sommar.”

Socialdemokraternas panikåtgärder gör bara att man flyttar krisen – tidsmässigt från sommaren till hösten eller mellan olika delar av sjukvården, som från akuten till överbelastade vårdavdelningar där personalen går på knäna. Eller från regionen till kommunens äldrevård.

Den personalkris som Socialdemokraterna åstadkommit genom åratal av vanstyre resulterade redan förra sommaren i flera hundra så kallade ”avvikelser” – olyckstillbud, skadade patienter och dödsfall som direkt berodde på personalbrist och överbeläggningar. Sådant är sedan flera år det normala i Region Västernorrland och krisen är värre i år än förra året.

Sjukvårdspartiet står för riktiga lösningar. Konkurrenskraftiga villkor för sjukvårdspersonalen. Lokala chefer och personal med inflytande istället för det misslyckade länskliniksystemet. Tillräckligt med vårdplatser och hälsocentraler med resurser som gör att du får hjälp när du behöver det. Så rösta på Sjukvårdspartiet den 11 september.

Robert Thunfors, gruppledare i regionfullmäktige Sjukvårdspartiet Västernorrland

Läs mer: