Precis som Marcus Backholm Bohlin skriver så går vi mot en riktigt stresstest för Region Västernorrlands politiska majoritet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. För Centerpartiet riskerar katastrofen blir ett faktum om man ger upp på Sollefteåfrågan

Jag vill påstå att centern riskerar att tappa makten i Sollefteå, åka ur regionfullmäktige och tappa sitt enda riksdagsmandat i länet om det inträffar och det på grund av en mix av faktor. Exempelvis att många ångermanlandsbor kommer bestraffa Centern genom att många röstar på samma parti i alla tre valen – riksdag, region och kommun.

En annan bidragande orsak är en ny partiledare som ingen vet vad han heter (Muharrem Demirok) som flyttar partiet närmare V, MP och S och en svängning som inte attraherar C-väljare nationellt och absolut inte i länet. I en intervju med den före detta partiledaren Maud Olofsson (C) (DN 4/5 2022) beskrev hon ”Här i Västernorrland är motviljan mot S-styret genuint i centerkretsar.” och ” De norra delarna av Sverige har fått känna av avigsidorna av sossepolitik. Vi har fått prova avflyttning, att man tar resurserna från oss, att vi inte ska ha samma service som andra och vi har fått prova anti-företagande och anti-landsbygd.”. Det kommer bidra med färre röster i Medelpad också.

Regionrådet Jonny Lundin (C) känner till detta, och har han mot förmodan, inte förstått det så kommer han få ta den yttersta konsekvensen tillsammans med riksdagsledamoten Anne-Li Sjölund (C) och kommunalrådet Johan Andersson (C).

När det gäller Moderaterna så har de låst in sig i ett hörn. Släpper de efter på Sollefteåfrågan riskerar de en svekdebatt i Sundsvall. Att de samarbetar med Socialdemokraterna igen är en kalkylerad risk de tar för att för få känner till röstdelning och att rösta på olika partier i de tre valen. Det är en sak som vi i Sjukvårdspartiet kommer fokusera extra mycket på i kommande valrörelse och jag vill påstå att man kan ”fool me once, but not twice”.

Sedan måste man fråga sig hur mycket stryk Moderaterna tål. Jag har i en replik till Roger Johansson (S) beskrivit hur ledande sossar i regionen beskrivit Moderaterna som ”opålitlig”, ”ohederlig” och ”ansvarslös” från olika artiklar i ST. Nationellt kallar Socialdemokraterna regeringen för ”SD-regeringen” och ledande sossar kallar Moderater och Sverigedemokrater för ”facister”, ”anti-demokrater” och ”regim” som anspelar att nuvarande M-regering inte skulle vara legitim. Någonstans går gränsen för Moderaterna när de måste visa att de har ryggrad.

Detta vet Johansson också. Därför kan jag inte på något annat sätt uppfatta hans debattartikel som ett försiktigt frieri till oss. För tvärtemot vad Backholm Bohlin påstod så räcker det faktiskt med Socialdemokraterna och Sjukvårdspartiet för egen majoritet i regionfullmäktige.

Robert Thunfors

Ordförande för Sjukvårdspartiet