Om Roger Johansson (S) nu önskar sig en ny majoritet med S och SJVP så vet han vad det kostar.

Det var ett udda och ovanligt frieri som den socialdemokratiske gruppledaren Roger Johansson kom med i sin debattartikel om Sjukvårdspartiet (i ST 11/8). Bakgrunden är naturligtvis att Region Västernorrland både har enorma problem och en mycket bräcklig politisk majoritet. Region Västernorrland är i en djup kris för sjukvården och med en skenande ekonomi. Underskottet för 2023 beräknas bli nästan 800 miljoner kronor och stafettkostnaderna når all-time-high med 600 miljoner. Men den politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har på grund av sina inbördes problem inte den handlingskraft som behövs för att få ordning på regionen. Man ska kombinera vänsterpolitik med högerpolitik och resultatet blir då handlingsförlamning.

Jag förstår att Roger Johansson börjar förlora förtroendet för sina samarbetspartners, främst kanske för Moderaterna som redan en gång, under våren 2022, övergav Socialdemokraterna och den dåvarande majoriteten. Den nuvarande majoriteten riskerar att falla ihop när utredningen om Sollefteå sjukhus är klar. Moderaterna har ju försatt sig i en omöjlig position. Både Roger Johansson och jag vet att inget sjukhus kommer att läggas ned.

Socialdemokraterna har problem också med Centern som inte kan se sina väljare i ögonen om man inför valet 2026 backar på att öppna akutkirurgi eller BB i Sollefteå. Då faller C-styret i Sollefteå med kommunalrådet Johan Andersson (C) i spetsen och partiet får samma sorts svekdebatt som sossarna fick 2018.

Roger Johansson noterar att jag som ny ordförande har breddat Sjukvårdspartiets inriktning inom regionens olika ansvarsområden, exempelvis när det gäller den regionala utvecklingen där vindkraftsutbyggnaden orsakar stor natur- och miljöförstöring. Det tackar jag för. Tråkigt nog deltog han inte på vårt vindkraftsseminarium i Sundsvall med Lotta Gröning och Jan Blomgren, men han kan göra som 20 000 andra och se det i efterhand på nätet.

Han beskriver Sjukvårdspartiets utveckling rätt väl. Men det stämmer inte att vi lovade allt åt alla i valrörelsen. Vi har valt att prioritera sjukvården, regionens kärnverksamhet och spara på annat. För det belönade oss väljarna både i Ångermanland och i Medelpad. Vårt röstetal fördubblades och vi blev med 20 procent av rösterna länets näst största parti. I Sundsvall fick vi, efter en fyrdubbling fler väljare än i någon annan av kommunerna i regionen.

Alla kan vara säkra på att vi verkar för en solidarisk, jämlik och tillgänglig sjukvård för hela länets befolkning. Så om Johansson nu önskar sig en ny majoritet med S och SJVP så vet han vad det kostar.

Robert Thunfors, ordförande för Sjukvårdspartiet, regionråd i opposition

Läs mer på ST: Kan frieriet till SJVP lösa regionens enorma problem? (st.nu)