Debatten om hot och hat mot Lena Asplund (M) utnyttjas skamlöst av regionens socialdemokrater, moderater och liberaler för att svartmåla oppositionen och det folkliga engagemanget i länet kring sjukvårdsfrågorna.

“Guilt by association” eller på svenska “kollektiv skuldbeläggning” används ohämmat av S, M och L. Den som är med i “fel” grupp eller sällskap blir svartmålad och utskälld.

Vi i Sjukvårdspartiet tar självfallet avstånd från hot och hat. Jag har själv utsatts för mer av detta än de flesta andra politiker i länet. Den socialdemokratiska “hatsvansen” i Timrå bidrog till en storm av mobbing, förtal, hot och hat mot mig i samband med Timrå IK-affären 2016. Exempelvis hotfulla anonyma mail, nattliga telefonsamtal, hot på sms från okänt nummer men även direkta dödshot på Facebook där det uppmanades att någon borde skjuta mig med ett maskingevär.

Den som skrivit detta blev dömd i tingsrätten för olaga hot. Mitt liv förändrades under ett halvår, jag fick polisskydd för att kunna verka politiskt och instruktioner om hur jag och mina närmaste skulle leva våra liv.

Debatten om hot och hat har nu spårat ur. Äpplen, päron och bananer blandas ihop med varandra i en stor fruktsallad. Ett av de grövsta inläggen har polisanmälts. Det kom från en tidigare högt uppsatt och nu före detta partikamrat till Lena Asplund. Här är bakgrunden alltså i själva verket en intern moderat konflikt. Det har man hållit tyst om.

Socialdemokraterna driver genom en medarbetare en kampanj på Facebook där Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet anklagas för att inte ta tillräckligt avstånd från hot och hat, enbart därför att vi har publicerat partinyheter och deltagit i debatten i länets största Facebookgrupp för sjukvårdsfrågor med 14 000 deltagare.

Detta angrepp har medarbetaren försökt dölja genom att “blockera” oss så att vi inte utan hjälp kunnat läsa och bemöta anklagelserna på Facebook. Att ge oss den möjligheten borde ha varit en självklarhet.

Så “demokratiskt” drivs alltså debatten av sossarna. S-ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnden har i ett uttalande på nätet markerat mot hat och hot. De nämner inte bara sociala medier utan också debatten på olika sammanträden. Då är självkritiken lika med noll. Man föredrar att glömma vad som fick Mattias Westin (SJVP) att i en debattartikel skriva: “Oacceptabelt att S försökte sätta munkavle på min politiska kollega under nämndmötet” (ST 9/3 2021).

Det är tydligt att man fram till valet vill öka splittringen mellan nord och syd i länet. Man stör sig på att det finns ett folkligt engagemang som kritiserar och ifrågasätter. Man försöker till och med ge intryck av att detta är ett hot mot demokratin – när hela affären bara handlar om vad några få individer har gjort, bland dem en före detta högt uppsatt moderat i länet.

Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet, Region Västernorrland