I en insändare i ST 23/1, skriven av Roger Johansson (S), går densamma hårt åt ett utspel av Joachim Jonsson (KD) kring förstatligande av vården. I artikeln ställer Johansson följande fråga: ”Anser Johnny Lundin (C) och Mattias Rösberg (SJVP) också att staten måste ta ett ökat ansvar för att regionpolitiker inte orkar med de nödvändiga besluten?”.

I dag står ett antal partier förskräckta tillsammans i opposition och ser hur centraliseringar och försämringar, maskerade under ord som ”utveckling”, ”förbättring” och ”besparing”, drivs igenom av Socialdemokraterna i ohelig allians med Moderaterna.

Jo, kära läsare – i regionen har faktiskt S och M bildat majoritet tillsammans! För att få ihop det är Liberalerna inkastade också. De tre i majoritet kan dessutom räkna med stöd av oppositionspartiet SD, i snart sagt varenda fråga.

Kvar står Sjukvårdspartiet, C, KD och V och betraktar spektaklet. Och vi har olika sätt att se på vad som kan göras åt det. Sjukvårdspartiet och V driver båda något som kallas sammanhållna vårdområden, vilket kan sägas vara en decentraliserad sjukvårdsorganisation.

KD står för en centraliserad sjukvårdsorganisation, vilket ett förstatligande skulle innebära. Jonny Lundin (C) får svara själv.

Om jag ska dra en slutsats av det hela då är den att alla fyra egentliga oppositionspartier försöker komma på ett sätt att minska regionens makt. Det är ju så att de ”nödvändiga besluten”, som Johansson slänger sig med, är nödvändiga i hans ögon, och hans partis ögon. Förra stora be(S)paringpaketet med sin skattehöjning blev ett fiasko, med stora ökade kostnader som följd. Därför ska det nu sparas igen, vilket vi ser kommer öka kostnaderna igen. Och snart ska vi spara igen… och så vidare.

Det finns två vägar – antingen förstatliga vården eller så måste väljarna i detta län välja politiker som orkar ta de nödvändiga besluten. Vi tror på länets medborgare. Kunde Sjukvårdspartiet i Norrbotten ensamt få 35 procent så varför skulle det inte kunna hända här?

Mattias Rösberg, partiordförande Sjukvårdspartiet Västernorrland