Läs Ewa Backs nyhetsbrev i sin helhet

Sjukvårdsparitet Västernorrland svarar:

Ewa Back (S), ordförande för Region Västernorrlands Hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN), påstår i ett nyhetsbrev som ges ut av regionens (S) och (Mp)-majoritet, att hon har kommit på Sjukvårdspartiet med att ha fel på en av vårddebattens viktigaste punkter.

Men det är Ewa Back som har fel på varenda punkt i sitt eget nyhetsbrev.  Det är naturligtvis generande för henne och hennes parti, samt skrämmande för oss andra, när man måste konstatera att:

  • Ordföranden i Hälso- och sjukvårdsnämnden inte förstår den enklaste och mest använda svenska hälso- och sjukvårdsstatistiken. Det vill säga SKL:s ”väntetider i vården”.
  • Hon inte har en aning om hur det faktiskt står till inom hennes eget ansvarsområde, länets hälso- och sjukvård.
  • Hon beskyller Sjukvårdspartiet Västernorrland för att svartmåla och underkänna den engagerade och duktiga personalen, som hon själv uppenbarligen inte har en aning om hur den har det.

För sanningen är att personalen gör fantastiska insatser varje dag. De sliter oerhört hårt under de undermåliga förhållanden och med den underbemanning som Ewa Back och hennes partikamrater har ställt till med. Sjukvårdspartiet har aldrig svartmålat personalen. Det är styrningen av sjukvården som är problemet – det syns i statistiken så styrningen behöver man inte ”svartmåla”. Det sköter sig självt kan man säga.

Ewa Back säger att sjukvården i Västernorrland gör ”mer för fler” i år än 2014. De siffror som hon stöder sig på har hon dock fått fullständigt om bakfoten:

  • Ewa Back påstår att Ögonkliniken tog emot 1320 patienter i juni 2014 och 2139 i juni 2018. Men det SKL säger är att 1320 väntade på att få komma till kliniken i juni 2014 och att 2139 väntade i juni 2018.
   De Ewa Back tror är behandlade patienter är i själva verket de som inte ens har fått ett första besök!
   Sanningen är att i juni 2014 hade 516 patienter fått vänta mer än 90 dagar på ett första besök och 2018 var den siffran 1041 – alltså en fördubbling.
  • ”Ortopedin tog emot 1022 patienter i juni 2014 och nu fyra år senare är siffran 1426 patienter”, skriver Back.
   Samma fel igen: 1022 patienter stod i kö 2014 mot 1426 i år.
   Sanningen är att 2014 hade 196 patienter väntat längre än 90 dagar. 2018 har 489 personer väntat så länge – mer än en fördubbling.
  • Det mest häpnadsväckande är att Ewa Back, trots all publicitet den senaste tiden, totalt har missuppfattat läget också för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Hon tror att 82 patienter fick sitt första besök inom 90 dagar 2014 men att man 2018 hade klarat hela 395 barn inom den tiden. I så fall en stor förbättring.
   Det är precis tvärtom. 2014 stod 82 barn i kön till BUP, ingen behövde vänta så länge som 90 dagar och två tredjedelar fick sin första kontakt med kliniken inom 30 dagar. I juni 2018 stod nästan fem gånger så många i kön – 395 barn – och av dem hade 218 väntat längre än 90 dagar.

 

Det Ewa Back försöker göra är att dels svartmåla Sjukvårdspartiet och dels att ta åt sig äran av förbättringar som inte har inträffat. Det är svårt att finna ord. Räcker ”praktskandal”?

Ewa Back gör anspråk på att bli återvald till Regionfullmäktige den 9 september men har ingen aning om hur det står till inom det område hon ansvarat för i fyra år.

 

Så rösta på Sjukvårdspartiet den 9:e september – Det är vi som kan vård!

 

Mattias Rösberg
Ordförande
Sjukvårdspartiet Västernorrland