Demokrati

Se en aktuell rapport om de nutida dramatiska händelserna i Västernorrland här: Historien om Sollefteå akutsjukhus och BB.

Allehanda den 6 juni 2017 :  Socialdemokraterna ljög till sig makten – hot mot demokratin

Vår syn på demokrati

Medborgarinflytande och medbestämmande måste uppmuntras och främjas. Lyhördhet, strävan efter allas deltagande i samhällsdebatten, respekt för divergerande åsikter, strävan efter konsensus i viktiga beslut är viktiga ingredienser i en demokratisk dialog. En sådan demokrati når längre och förhoppningsvis till bättre beslut än ett snabbt klubbande i forum där majoriteten har någon procents övervikt.

I Sjukvårdspartiet ser vi med häpnad hur majoritetspartiet under senare tid hårdhänt, på löpande band utesluter och tystar medlemmar med avvikande röster i partiet. Maktcentralisering står i motsats till solidaritet och rättvisa.

Läs mer: Läkare startade parti för att kunna påverka vården

Sjukvårdspartiet har under många år detaljgranskat beslutsunderlag och upprepat efterlyst relevanta konsekvensanalyser. Vi har alltid hävdat att beslut måste fattas på riktiga underlag.

Irrelevanta, manipulativa, slarviga och felaktiga faktaunderlag är ett hot mot demokratin och havererar i längden de förslag de avser att stödja. Argumentationen är regelmässigt enfaldigt “vi tar ansvar för ekonomin”, “vi kan inte göra allt överallt” och inte sällan ovederlagda uppgifter om kvalitetsförbättringar. Mindre mängd vårdresurser ska enligt denna logik ge förbättringar i kvalitet.

Se bakgrund till hur cancervården  omstrukturerades  i Västernorrlands läns landsting 2013 här:  RCC Nivåstrukturering 28 November 2013 Gun Enquist Öhman

Landstingsdirektör Anders L Johansson, beskrev vid Fullmäktigesammanträde den 24 april 2013 Ett decennium av besparingsprogram som aldrig gått i mål.
Här uppvisas ständiga misslyckanden med uppenbarligen en gemensam faktor – relevanta konsekvensanalyser har aldrig genomförts.  Landstingsdirektörens slutsatser är minst sagt skrämmande och bör vara viktig kunskap för alla i Västernorrland.

– Här har vi en ledningskultur som inte vill lära sig av misstagen.

Det kan inte få bli legio att ständigt misslyckas med omorganisa-tioner särskilt när övertydliga rationella skäl finns, för den som vill se, vilka påvisar ohållbara konsekvenser och ogenomförbara lösningsförslag.

Sjukvårdspartiet har hårt kritiserat mängder av de besparings-program  som “aldrig gått i mål”,

Landstingsdirektör Johanssons eget ”Fempunktsprogram” är nu ett av raden av det ”… decennium av besparingsprogram som aldrig gått i mål”.
I  Sagan om Landstinget  Västernorrland , eller En annan vård är möjlig – Lars Rocksén granskas händelser och tillämpning av ledning och demokrati i Landstinget under senare år.
Se en aktuell rapport om de nutida dramatiska händelserna i Västernorrland här: Historien om Sollefteå akutsjukhus och BB.